picture of The Café Court

The Café Court

The Café Court we designed at Westfield London set new standards for hospitality provision in a major retail centre. Open cooking and communal eating combine to create a stylish, buzzing environment. This is eating and drinking as an integral and engaging element of the Westfield experience - not simply an add-on to the shopping.

This ‘dining lounge’ is all about theatre of food and it occupies a pivotal first floor location in the £1.5-billion ‘black-label’ mall. The 6,000SqM, 1000-seat Café Court commands spectacular views over the central hub of the centre, and comprises 13 fully licensed niche culinary operators offering a mixture of cuisines from around the world.

In shaping this new experience we used a sculpted timber ceiling to invest the space with flair and to contrast with the retail areas around. Sinuous lines of built-in seating provide different characters for different zones, whilst the food counters act as beacons for the visitor.

Areas are differentiated by their use of materials and their relationship to the surrounding architectural features. At the perimeter, seating looks outwards and is quite open in character. Along the central promenade, marble clad columns help orientate the visitor and define a lively walkway. Meanwhile in the main dining zone, a domed infinity ceiling gives a quiet and clear focus to the spaces beneath.

“The Balcony is positioned, both strategically and geographically, at the very heart of Westfield London. Softroom have brought the space to life with breathtaking effect.”

— Westfield

Further reading